Calliope State High School – Stage 1

Calliope has been calling for a new State High School to cater for the growing community in this region. Farr Engineers were nominated to be part of the team and responsible for Structural Engineering and Civil Engineering.

The project included an administration and staff centre, junior general learning centre, resource centre, multipurpose hall, outdoor playing courts, hospitality block, canteen, science centre, and technology centre. Car parking with drop-off zones and connecting covered footpaths between the buildings was also part of the project..

Farr Engineers also Designed and Documented Earthworks, internal roadworks and stormwater management.
Because of additional Council requirements a road widening of Don Cameron Dve. was required. Farr Engineers designed and documented this in full.

The multi-purpose hall had to be designed with the intent of being extended in the future as the school will expanded.
Steel trusses was used to clear span the hall with precast dado panels.

The suspended slab of the 2 storey buildings, Administration and Junior General Learning Centre, were designed using a post tensioned system to keep the slab thickness to a minimum. The buildings are accessed of a Covered Central Spin. The suspend concrete walkway between the two buildings was ‘suspended’ from the roof structure of the Central Spin to provide more open space below for students.

The structures of one storey buildings used steel post and rafters with infill stud framing for the walls.

Type:
Educational

Architect:
Biscoe Wilson Architects

Project Year:
2019